Forum Erotyczne » Zobacz temat - pie¶æ mnie,g³aszcz mnie..
Forum Erotyczne - www.forum18.pl wystawione na sprzeda¿ !
Kontakt z Adminem - Login - Forum18.pl

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
pie¶æ mnie,g³aszcz mnie..
Autor Wiadomo¶æ
Vania 
Moderator
KochamDoUtratyTchu

Pomog³a: 3 razy
Do³±czy³a: 04 Kwi 2009
Sk±d: z koñca ¶wiata
  Wys³any: Sob 02 Maj, 2009 22:25   pie¶æ mnie,g³aszcz mnie..

Mamy prawie dwa metry kwadratowe skóry, a w niej dziesi±tki tysiêcy komórek czuciowych. Powinni¶my siê wiêc dotykaæ, g³askaæ – bez przerwy. Jednak robimy to do¶æ rzadko. Byæ mo¿e dlatego, ¿e dotyk – jako pieszczota – wydaje nam siê byæ zbyt ma³o spektakularny, no i nasi partnerzy poza sypialni± do dotykania wcale siê nie pal±.
Dotyk jest pokarmem mi³o¶ci. Psychologowie ju¿ ca³e dziesiêciolecia temu zaobserwowali, ¿e dobrze od¿ywieni i ciep³o ubrani podopieczni domów dziecka s± gorzej rozwiniêci intelektualnie i fizycznie od tych rówie¶ników, którzy dorastali w pe³nych mi³o¶ci domach, gdzie byli brani w objêcia, g³askani, tuleni. Skóra, której nie zapewniamy w³a¶ciwej liczby dotyków, pieszczot, poca³unków, staje siê zimna, szorstka, czêsto swêdzi, ³uszczy siê. Niektóre schorzenia, widoczne na skórze, pojawiaj± siê dlatego, ¿e dana osoba jako dziecko nie by³a dostatecznie pieszczona, dotykana. Dotykanie sprawia, ¿e nie tylko czujemy siê potrzebni, kochani, otoczeni trosk±. Mamy te¿ lepsze samopoczucie i jeste¶my zdrowsi. Dzieje siê tak za spraw± endorfin (tzw. hormonów szczê¶cia), które wydziela nasz organizm w³a¶nie w czasie przytulania siê, g³adzenia i pieszczenia.
Miejsca do g³askania

Gerard Leleu [czyt. ¯erar Lely], lekarz i terapeuta ma³¿eñski, w ksi±¿ce „Spraw, by oszala³ na twoim punkcie” dzieli cia³o cz³owieka na trzy g³ówne „krêgi skórne”.
Kr±g 1 – znajduje siê po¶rodku cia³a, obejmuje genitalia.
Kr±g 2 – to skóra, s±siaduj±ca bezpo¶rednio z organami p³ciowymi: wzgórek ³onowy u kobiety, wewnêtrzne czê¶ci ud, krocze u obu p³ci. Do tego wra¿liwego obszaru zalicza siê tak¿e kobiece piersi.
Kr±g 3 – ca³a reszta skóry: nogi, ramiona, d³onie, plecy, stopy, twarz, g³owa, brzuch, szyja.
Zdaniem Leleu na czu³y, delikatny dotyk zas³uguje skóra we wszystkich trzech krêgach. Niestety – najczê¶ciej jest tak, ¿e podczas pieszczot z partnerem skupiamy siê jedynie na dwóch pierwszych. Kto ca³uje palce stóp? G³adzi ³ydki? Pie¶ci opuszkami ramiona i tors? Zaniedbujemy wiêksz± czê¶æ cia³a kochanka i same jeste¶my zaniedbywane. Dzieje siê tak, bo ulegamy iluzji „sfer erogennych” – które u kobiet zajmuj± ok. 15 proc. powierzchni cia³a, a u mê¿czyzn a¿ trzykrotnie mniej. Szukamy legendarnych guziczków rozkoszy, pozostawiaj±c niemal¿e ca³e cia³o kochanej osoby od³ogiem. Czas to zmieniæ! Wprowad¼ do zestawu pieszczot, które sobie serwujecie, niecodzienne, nowe pozycje, np. ssanie opuszków palców, które s± bardzo unerwione i wra¿liwe, (i jakie to przyjemne) albo ³echtanie czubkiem jêzyka p³atka ucha, g³adzenie twarzy, masa¿ g³owy, stóp. Aplikuj te nowo¶ci ukochanemu, a potem pro¶, by ci siê odwdziêczy³. Przygotuj siê, ¿e mo¿esz napotkaæ opór z jego strony. Dla polskich mê¿czyzn dotyk jest, niestety, sfer± tabu. Tak nas wychowywano – Polacy stroni± od bezpo¶redniego kontaktu fizycznego, nie jeste¶my nacj± obejmuj±c±, klepi±c±, trzymaj±c± siê za rêce. Gdy mê¿czyzna chce siê przytuliæ, zaprasza partnerkê do ³ó¿ka.

Nauka przytulania

I nie ma nic z³ego w tym, by i w seksie zaspokajaæ swoj± potrzebê dotyku. Ale nie tylko w nim. W³a¶nie to powinna¶ pokazaæ swojemu mê¿czy¼nie. Przytulaj siê do niego, gdy stawiasz przed nim ¶niadanie. G³ad¼ go po policzku, gdy stoi w drzwiach, przed wyj¶ciem do pracy. Bierz go za rêkê, gdy ogl±dacie razem telewizjê, dotykaj jego d³oni, linii na jej wnêtrzu, rozpoznawaj kszta³t ka¿dego jego palca. Oczywi¶cie: on bêdzie siê wzbrania³. Bêdzie mówi³: „A odczep siê, kobieto, co¶ siê tak przyssa³a” lub: „No, no, koniec tych czu³o¶ci!”. Ale z czasem jego protesty bêd± coraz s³absze i zorientujesz siê, ¿e s± to tylko pozory, ¿eby on sam nie pomy¶la³ o sobie, ¿e jest „miêkki”. A tak naprawdê, bêdzie to uwielbia³. Bo pe³en mi³o¶ci dotyk otula nasze serca jak ciep³a ko³derka. Psychologowie twierdz±, ¿e przytulaæ siê trzeba 12 razy dziennie. Staraj siê wyrobiæ tê mi³± normê!
¬ród³o: Naj

W zwi±zku z artyku³em takie ma do Was moi drodzy pytanie.gdzie na waszym ciele znajduja sie takie czu³e punkty..?których pieszczoty,g³askanie sprawiaja wiele przyjemno¶ci...?

http://forum18.pl/portal.php
REGULAMIN FORUM!!

Scelta 

Pomog³a: 2 razy
Do³±czy³a: 08 Kwi 2009
Wys³any: Nie 03 Maj, 2009 08:29   

Artyku³ rewelacyjny :-)
Sam± koñcówkê "naukê przytulania", rozwinê³abym nieco i dodatkowo jeszcze "ociepli³a" ;-)

Je¶li chodzi o miejsca bardziej wra¿liwe na g³askanie, pieszczoty to chyba ca³e moje cia³o nim jest. Ca³a g³owa, twarz, szyja, uszy, kark, rêce - szczególnie wewnêtrzne czê¶ci r±k i d³oni, plecy - najbardziej okolice ko¶ci krzy¿owej i miejsca tu¿ pod ³opatkami, piersi, brzuch, boki cia³a od pachy a¿ po kostki nóg. Czê¶ci intymne i ich okolice to oczywiste. Nogi ca³e a nade wszystko ich czê¶ci wewnêtrzne i tylne. Stopy tak¿e o ile nie s± to ³askotki, tylko masa¿ lub w³a¶nie g³askanie.

Cytat
Powinni¶my siê wiêc dotykaæ, g³askaæ – bez przerwy.

My w³a¶nie tak robimy :mrgreen: G³askanie, dotykanie, przytulanie jest wpisane w nasze ¿ycie, robimy to "dos³ownie" przez ca³y czas ;-)
Nie wyobra¿am sobie inaczej, mój m±¿ jest pod tym wzglêdem taki sam. Wszelkie dotykanie, g³askanie, przytulanie, mu¶niêcia, itp ... zarówno daje jak i przyjmuje.

Kretek 
Rajstopomaniak

Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 10 Kwi 2009
Sk±d: z lycry
Wys³any: Nie 03 Maj, 2009 11:41   

Ja bêdê znowu nieoryginalny i dodam, ¿e jak u wiêkszo¶ci facetów najbardziej wra¿liw± czê¶ci± cia³a na g³askanie i ca³owanie jest brzuch, szyja, siusiaczek i oczywi¶cie pupa...
...dawniej czêsto przytulali¶my siê z moj± ¿on±, teraz jednak jest to sporadycznie (mo¿e dlatego, ¿e cz³owiek jest zapracowany, zmêczony i nie w g³owie mu czu³o¶ci a szkoda :cry: )
Ostatnio zmieniony przez Kretek Nie 03 Maj, 2009 11:42, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Warning: include(./r2.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/vemmapol/domains/forum18.pl/public_html/includes/page_tail.php on line 72

Warning: include(./r2.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/vemmapol/domains/forum18.pl/public_html/includes/page_tail.php on line 72

Warning: include() [function.include]: Failed opening './r2.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/vemmapol/domains/forum18.pl/public_html/includes/page_tail.php on line 72

Twoje centrum GSM | REWOLUCJA w papeniu!